Vouwgordijnen

Voor een romantische en klassieke uitstraling

Vouwgordijnen

Een vouwgordijn heeft een romantische en klassieke uitstraling. Met zijn sfeervolle uitstraling verwarmt het bijna elke ruimte. Er zijn veel verschillende soorten stof voor het vouwgordijn te verkrijgen. Van lichtdoorlatende en transparante stoffen tot bijna volledig verduisterende stoffen.

Zoals de naam al doet vermoeden vouwt het gordijn zich op als het naar boven wordt gehesen. In bijna alle gevallen bedien je een vouwgordijn door middel van een koord. Door het vouwgordijn op en neer te laten bepaal je zelf de mate van licht en privacy in de desbetreffende ruimte.

Een vakspecialist kan door zijn kennis en ervaring een passend advies voor jouw woonsituatie leveren. Vul daarom hieronder je postcode in en laat je adviseren door een vakspecialist bij jou in de buurt.

Functie

Een vouwgordijn is instelbaar op elke hoogte.
Een goed vouwgordijn beschermt niet alleen uzelf tegen schadelijke UV- en infraroodstraling, maar ook uw meubels en vloerbedekking.
Denk ook eens aan een verduisterend vouwgordijn voor de slaap- of kinderkamer. Overdag houdt het de zon tegen en biedt het privacy. ’s Avonds en ’s nachts wordt uw nachtrust niet verstoord door hinderlijk licht van buitenlampen.

Kleuren, dessins en stofsoorten

tekst in bewerking

Waar toepasbaar

Vouwgordijnen zijn er voor kleine en grote ramen, dakramen, draaikiepramen of dakvensters. In oude boerderijen, monumentale panden of nieuwbouwwoningen, rustgevende slaapkamers of juist gezellige woonkamers, kantoren, praktijk- of werkruimtes. Bij elk interieur, klassiek of modern.

Dakraamtoepassingen

Niet toepasbaar.
Sommige internet aanbieders bieden vouwgordijnen aan voor dakramen, met levert dan b.v. Dupli plissés of Duette. Vouwgordijnen met spandraden kunnen veelal niet schuiner dan in een hoek van 15 graden zoals voor een draai-kiepraam.

Kunststof en aluminium kozijnen

Draai-kiepramen worden steeds vaker toegepast omdat je ze op twee manieren kunt openen. Dat is handig, want een raamdecoratie die op het kozijn is gemonteerd, kan in de weg zitten bij het openen van het raam naar binnen toe. Vouwgordijnen zijn dan een redelijk toepasbare oplossing. Dit systeem wordt op het raam geplaatst, zodat u het raam kunt opendraaien en kantelen.
U kunt het rolgordijn ook door middel van klemsteunen bevestigen op het draai-kiepraam. Spandraden zorgen ervoor dat het rolgordijn goed op z’n plek blijft en niet gaat klapperen. Bedenk wel dat het raam dan misschien niet volledig opengedraaid kan worden.

Isolerende werking

Wilt u uw huis goed isoleren, dan kunt u het beste enkel glas laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kunt u met raambekleding ook aardig wat warmte in huis houden. Bij een raam zonder ventilatierooster kunnen eventueel zijgeleiders worden aangebracht. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer en blijft het binnen behaaglijk. Een goede raambekleding houdt de warmte binnen. Hierdoor voelt het binnen behaaglijker aan. Ook houdt raambekleding de tocht enigszins tegen. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent aan verwarmingskosten schelen. Ventilatieroosters: Ventileren is belangrijk, want noodzakelijk voor uw gezondheid. Experts raden aan de ventilatieroosters in de ramen zo veel mogelijk open te laten staan.

Isolatiewaarde met en zonder raambekleding

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Houten binnenluiken 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,17
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plisségordijn 0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,83

Energiebesparing

Het aanbrengen van goede raambekleding is een investering, maar zorgt tegelijkertijd voor een kostenbesparing. Sommige soorten raambekleding hebben een hogere isolerende werking. Door dit type raambekleding aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, bespaart u energie. Deze energiebesparing kan oplopen tot wel 270 kubieke meter gas, ofwel 210 euro per jaar in een vrijstaand huis (prijspeil 2019).
De exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: het soort raambekleding, het soort glas en het raamoppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.
Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, hoe meer warmte wordt behouden, en hoe hoger het comfort. Uw energierekening daarentegen gaat omlaag! Zie tabel.
Het loont dus de moeite om bij aanschaf van raambekleding te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed, in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.

UV-Straling

Wist u trouwens dat u met binnenzonwering niet alleen de warmte van de zon kunt tegenhouden, maar ook de ultraviolette (UV) straling? Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken. Binnenshuis zorgen deze stralen er voor dat uw meubels sneller uitdrogen en/ of verkleuren. Een goede zonwering biedt bescherming.

Materialen, Eigenschappen en Bediening

Tekst in bewerking

Reinigen/onderhoud

Tekst in bewerking

Kindveiligheid

Aan het gebruik van loshangende koorden, banden, kettingen en draden vormen een risico voor jonge kinderen. Fabrikanten zijn zich hiervan bewust en doen er alles aan om hun producten zo kindveilig mogelijk te produceren. Er zijn echter een paar dingen waar gebruikers van raambekleding/binnenzonwering op moeten letten.

1. Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van trekkoorden, banden en verbindingskoorden waarmee het
product bediend wordt. Ook kunnen ze koorden om hun keel wikkelen.

2. Houd, om wurging te voorkomen, de koorden buiten het bereik van jonge kinderen.

3. Verwijder bedden, wiegen en ander meubilair uit de buurt van de koorden van raambekleding.

4. Knoop de koorden niet aan elkaar. Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken of een lus vormen.

5. Installeer en gebruik de bijgeleverde onderdelen voor kindveiligheid overeenkomstig de installatie-
instructies om het risico op verstikking en verstrengeling te verkleinen.

Fabrikanten moeten altijd qua prestatie en veiligheid voldoen aan de minimale vereisten zoals voorgeschreven door de Europese norm EN 13120 (te vinden aan de binnenzijde van geplaatste zonneschermen).
Daarnaast ontwikkelen fabrikanten steeds nieuwe producten en opties om het risico op ongevallen te verkleinen.

Als gevolg van gewijzigde Europese wetgeving is de standaard bedieningslengte voor de meeste raambekledingen met koord- of kettingbediening teruggebracht tot maximaal 1 meter, om het risico op letsel bij jonge kinderen te beperken. Uiteraard kunt u in overleg met uw leverancier andere bedieningslengtes bestellen, zeker wanneer het ruimtes betreft waar geen kinderen komen of mogen komen. Denk hierbij b.v. aan kantoor- en fabrieksruimten.
Wilt u alle risico’s uitsluiten, laat u dan informeren over het kindveilige Softraise systeem.
vouwgordijnen kunnen ook elektrisch bediend worden door middel van batterij, transformator, 12volt- of 230 volt-motoren. Het systeem is uit te breiden met afstandsbediening.
Voor ruimtes waar kinderen geen toegang hebben, zoals kantoor of fabriek leveren sommige fabrikanten producten met een standaard of aangepaste bediening.

Tips en aandachtspunten

Montage dicht tegen het raamoppervlak aan is af te raden i.v.m. overmatige warmteontwikkeling.
Hierdoor kan er bij dubbelglas thermische breuk ontstaan.
Voor meten en monteren is kennis en kunde vereist.

Uw Vakspecialist in de buurt

Bij uw plaatselijke vakspecialist kunt u inspiratie opdoen voor uw kamer en kennismaken met de producten en materialen die u mooi vindt. Een vakspecialist kan door zijn kennis en ervaring een passend advies voor uw specifieke woonsituatie geven.
Deze deskundige inventariseert uw wensen, beoordeelt de lichtinval, meet en adviseert, zodat alles perfect past in uw huis.
Laat de professionals doen waar zij goed in zijn!
Vul hieronder uw postcode in en vindt een vakspecialist bij u in de buurt.

  • Zeer sfeervol
  • Warme uitstraling bijna elke ruimte
  • Romantische en klassieke uitstraling
  • Weinig speelruimte om de lichtinval te regelen.

Vind dit product in mijn buurt.

Zoek