Knikarmschermen

Weer warmte en geniet van je tuin ondanks het weer.

Knikarmzonwering

Bij mooi weer wil je zo veel en zo lang mogelijk buiten zijn! Een goede zonwering is dan onmisbaar. Met een knikarmzonwering geniet u meer van uw terras, tuin of balkon. Wanneer de zon te fel schijnt, biedt een zonwering verkoelende schaduw. Bij lichte regen zit u lekker droog en ’s avonds kunt u langer van de zomeravond genieten, want de warmte blijft onder het scherm hangen.
Ook als u binnenblijft hebt u profijt van een goede zonnewering. Het doek houdt namelijk de overtollige lichtinval en warmte tegen.
Woont u in een flat of appartement, dan biedt een zonwering nog een extra voordeel: geen inkijk van bovenaf en dus meer privacy.
Wist u trouwens dat de meeste doeksoorten niet alleen de warmte van de zon tegenhouden, maar ook de schadelijke UV-straling?

UV-straling.

Zonlicht is belangrijk voor onze gezondheid. Door zonlicht is ons lichaam bijvoorbeeld in staat om vitamine D aan te maken. Te lang in de zon zitten kan echter schadelijke effecten hebben voor onze gezondheid. UV-straling is de boosdoener. Een goede zonwering biedt bescherming.
Verschillende soorten UV-straling
Er zijn verschillende soorten UV-straling. Wij hebben vooral te maken met UV-A (95%) en UV-B (5%). UV-A zorgt voor huidveroudering; UV-B zorgt ervoor dat de huid verbrandt.
• UV-A-straling is het hele jaar aanwezig, dus ook in de herfst en winter, en wordt niet tegengehouden door wolken of glas. Wie veel en vaak zonder bescherming blootstaat aan UV-A-straling - dat kan dus ook binnenshuis! - loopt een groter risico op snelle huidveroudering. UV-A speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van huidkanker. Een goede zonnewering filtert meer dan 70% van de UV-stralen en werkt als een goede zonnebrandcrème.
• UV-B-straling is voornamelijk in de lente en zomer aanwezig. Deze straling zorgt ervoor dat we bruin worden, maar ook dat onze huid zonder bescherming verbrandt. Daarnaast kan UV-B allergische reacties veroorzaken. Ook UV-B-straling speelt een rol bij de vorming van huidkanker.
Uw vakspecialist kan u informeren over de beschermingsfactor van de zonwerende doeken.

Bedieningsmogelijkheden

Knikarmschermen kunnen handmatig of elektrisch worden bediend. Bij handbediening maakt u gebruik van een afneembare draaistang.
Elektrisch
De elektrische bediening maakt gebruik van een motor die is ingebouwd in de bovenrol van de zonwering. Deze motor werkt op netspanning (220 volt) en kan op diverse manieren vanuit huis worden bediend. In uw woning wordt een draai- of drukschakelaar gemonteerd op de plek waarvandaan u het scherm wilt bedienen. U kunt ook kiezen voor draadloze afstandsbediening. U stuurt de motor dan aan met een hand- of wandzender. De wandzender wordt op een door u gewenste vaste plaats gemonteerd.
Volautomatisch
U kunt uw zonwering ook volautomatisch laten werken door een wind- en zonautomaat, die eventueel uitgebreid kan worden met een regensensor. U heeft er dan geen omkijken meer naar. De automaat stuurt aan de hand van de gemeten hoeveelheid zonlicht en windsnelheid de zonwering automatisch omhoog en omlaag. De zonwering kan ook worden bediend met een app.
Volautomatische zonwering zorgt ervoor dat er minder warmte in uw woning, kantoor of bedrijfsruimte binnenkomt, zodat de airconditioning een tandje lager kan staan, of misschien wel helemaal uit kan. Dit zorgt voor lagere energiekosten en geeft bovendien een gezonder en aangenamer binnenklimaat.
Uw vakspecialist informeert u graag over alle mogelijkheden.

Materiaal

Knikarmschermen zijn opgebouwd uit aluminium, staal en kunststofdoek. De aluminium constructie kan in vele RAL-kleuren gelakt worden. Zonweringdoeken zijn in een groot aantal kleuren en dessins leverbaar.

Constructie

Een knikarmzonwering kan in verschillende modellen worden geleverd. Gesloten cassetteschermen zijn erg populair omdat het zonweringdoek in opgerolde stand goed wordt beschermd tegen weersinvloeden.
Daarnaast bestaan er inbouwconstructies en semi-cassettes. Deze worden volledig geïntegreerd in de gevel en voorzien van een rechte voorlijst. Hierdoor is het zonnescherm onzichtbaar in gesloten positie. Dit soort constructies is ideaal voor strak vormgegeven nieuwbouwwoningen of woningprojecten waar geïntegreerde zonneschermen zijn voorgeschreven door de architect.
Bij inbouwconstructies is het opgerolde doek onzichtbaar. Bij semi-cassettes is het doek in opgerolde positie aan de onderzijde zichtbaar. Dit heeft als nadeel dat het doek vuil kan worden, bijvoorbeeld door opstijgende lucht uit roosters of ventilatoren.
Open constructies worden meestal ingebouwd bij gevels of winkelpuien.
Bij uw vakspecialist kunt u kiezen uit meerdere modellen die aan uw wensen voldoen.

Maatvoering/meten en advies

Afhankelijk van fabrikant en model zijn knikarmen leverbaar van circa 2 tot 12 meter breed. De uitval varieert en is afhankelijk van de breedtemaat.

De uitval (of armlengte) kent 5 mogelijkheden:
1,60 meter, 2,00 meter, 2,50 meter, 3,00 meter, 3,50 meter, 3,75 meter en 4.00 meter

Uw vakspecialist adviseert u graag omtrent de gewenste breedte van het scherm. Bij het bepalen van de breedte moet rekening worden gehouden met mogelijke zij-inval van zonlicht.

Montage

Knikarmschermen zijn, al dan niet met speciale steunen, zowel op baksteen, beton, staal of hout te monteren. Het zijn zware constructies die de gevel behoorlijk kunnen belasten. Niet elke gevel is geschikt om zware schermen aan op te hangen. Vraag daarom altijd uw leverancier om advies.
Voor het monteren en afstellen van knikarmschermen zijn kennis en kunde vereist. Het moet goed en veilig gebeuren. Laat het plaatsen van het zonnescherm daarom bij voorkeur over aan een professional. Die zorgt ervoor dat u veilig onder het scherm kunt plaatsnemen. Gaat er onverhoopt iets mis tijdens het plaatsen, dan valt dat onder de garantie.
Mocht u het zonnescherm zelf willen plaatsen, dan adviseert uw leverancier u graag over een goede en veilige montage van het scherm. U krijgt uitleg over hoe en op welke hoogte het scherm het beste gemonteerd kan monteren, bijvoorbeeld met pluggen en bouten of met chemische ankers.

Aandachtspunten

• Vraag uw vakspecialist om een montagegarantie.
• Let erop dat bij montage niet in de voegen en niet te dicht bij dilatatievoegen wordt gemonteerd ( tenzij er geen andere mogelijkheid is).
• Bij montage onder een dakrand of dakgoot kan het beste met verlengde kapsteunen of met speciaal geconstrueerde voorsprongsteunen worden gewerkt, zodat het scherm op gelijke hoogte van de dakgoot gemonteerd kan worden. Dit zorgt ervoor dat naar buiten openslaande deuren en /of ramen probleemloos kunnen worden geopend.

Tips

• Bij regenval kan water op het uitgerolde zonnescherm blijven staan. Bij zware regenval vormt zich een kuil met water. U verwijdert het water door aan de onderzijde voorzichtig met een zachte bezem tegen het doek te duwen. Het doek mag nat opgerold worden, maar dient zo mogelijk de dag er na uitgerold te worden om goed te drogen.
• Haal uw scherm bij stormachtig weer tijdig op, om schade aan gevel of scherm te voorkomen.
• Vraag bij uw verzekeringsmaatschappij of assurantiekantoor na of uw zonwering automatisch is meeverzekerd bij de opstal- of inboedelverzekering.

Uw vakspecialist in de buurt

Bij uw vakspecialist kunt u inspiratie opdoen voor de beste bij uw situatie passende oplossing en kennismaken met de producten en materialen die u mooi en praktisch vindt. Vakspecialisten kunnen door hun kennis en ervaring een passend advies voor uw specifieke zonweringwensen geven. Zij inventariseren uw wensen, dragen oplossingen aan, meten en adviseren. Laat professionals doen waar zij goed in zijn!
Vul hieronder uw postcode in en vindt een vakspecialist bij u in de buurt.

  • • Eenvoudig toe te passen
  • • Regelbare doorloophoogte
  • • Windvast
  • • Biedt schaduw en houdt warmte tegen
  • • Weert schadelijke UV-straling
  • • Gevelbreed leverbaar
  • • Maximale winkracht ± 6 Bfr
  • • Vereist vakkundige montage
  • • Beperkt regenbestendig

Vind dit product in mijn buurt.





Zoek