Horizontale jaloezieën

Elegant of robuust?

Horizontale Jaloezieën

Jaloezieën zijn van oudsher populair als binnenzonwering. Ze bieden comfort met veel privacy. Zijn de lamellen geopend, dan hebt u vrij zicht naar buiten, maar afhankelijk van de stand van de lamellen geen of beperkt uitzicht of inkijk. Overdag kunt u spelen met toetredend licht en in de avond zorgen gesloten jaloezieën voor privacy.
Horizontale jaloezieën, in de volksmond bekend als luxaflex, passen zowel in een strak als klassiek interieur. Ze zorgen voor een elegante en perfecte lichtregeling. Er kan eindeloos met licht en zicht worden gevarieerd: vol zonlicht of juist een mooie filtering van lichtinval naar wens.
Natuurlijk kunt u de jaloezieën ook gebruiken om een kamer te verduisteren.

Functie

Horizontale jaloezieën zijn functioneel, decoratief en zorgen voor een goede lichtregeling.
Het grootste voordeel van jaloezieën is dat u zelf op eenvoudige wijze de lichtinval kunt regelen. U bepaalt of een ruimte volledig duister, gedeeltelijk verduisterd of juist helemaal niet verduisterd moet zijn.

Kleuren en Lamelbreedtes

Er is een groot kleurenaanbod in zowel uni als dessins, denk bijvoorbeeld aan lamellen met de uitstraling van linnen, of een betonlook. Kies een kleur altijd uit in de omgeving waar de raambekleding komt te hangen. Vakspecialisten kunnen u een uitgebreide kleurenwaaier ter beschikking stellen zodat u thuis de juiste keuze kunt maken. Aluminium jaloezieën zijn verkrijgbaar in lamelbreedtes van 16, 25, 35, 50 en 70 mm.

Waar toepasbaar

Jaloezieën hebben tal van voordelen. Ze zijn uiterst geschikt voor moeilijke raamstructuren (scheef, rond, dakramen en andere speciale raamvormen) en dus ideaal voor speciale toepassingen.
Jaloezieën nemen weinig ruimte in en er is veel keuze uit materialen, kleuren en dessins. Deze keuzevrijheid is belangrijk omdat jaloezieën bij brede ramen een groot deel zullen uitmaken van het interieur.
Toepassingen o.a. bij:
• Veranda’s
• Woonhuizen (o.a. verduistering slaapkamer)
• Kantoren
Dakraamtoepassingen
U kunt jaloezieën o.a. toepassen op dakramen van de merken Fakro, Rooflite, Velux, Roto, Braas, Dörken en op rechte kozijnen (90°).

Dakraamtoepassingen

U kunt jaloezieën o.a. toepassen op dakramen van de merken Fakro, Rooflite, Velux, Roto, Braas, Dörken en op rechte kozijnen (90°).

Montage op kunststof en aluminium kozijnen

Jaloezieën hebben tal van voordelen. Ze zijn uiterst geschikt voor moeilijke raamstructuren (scheef, rond, dakramen en andere speciale raamvormen) en dus ideaal voor speciale toepassingen.
Jaloezieën nemen weinig ruimte in en er is veel keuze uit materialen, kleuren en dessins. Deze keuzevrijheid is belangrijk omdat jaloezieën bij brede ramen een groot deel zullen uitmaken van het interieur.
Toepassingen o.a. bij:
• Veranda’s
• Woonhuizen (o.a. verduistering slaapkamer)
• Kantoren
Dakraamtoepassingen
U kunt jaloezieën o.a. toepassen op dakramen van de merken Fakro, Rooflite, Velux, Roto, Braas, Dörken en op rechte kozijnen (90°).

Montage op kunststof en aluminium kozijnen
Steeds meer woningen zijn voorzien van kunststof en aluminium kozijnen: gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en warmte- en geluidsisolerend. Het plaatsen van jaloezieën op kunststof kozijnen vraagt om een goed passend product, dat eventueel zonder boren en schroeven gemonteerd kan worden.
Klemsysteem
Met behulp van klemsteunen kunnen bijna alle soorten jaloezieën eenvoudig, zonder te boren, op een kunststof kozijn gemonteerd worden. Gecombineerd met spandraden, hangt het product mooi strak langs het raam en wordt voorkomen dat de jaloezieën gaan klapperen. En goedkopere oplossing is het werken met magneten. Bijkomend voordeel is dat er dan geen in het zicht hangende spandraden nodig zijn.
Clicksysteem
Zoekt u een product dat goed aansluit op een kunststof kozijn, gemakkelijk te monteren is en lang mee gaat? Dan is een clicksysteem een goede oplossing. Het frame wordt tussen de glaslatten geklemd zonder gebruik te maken van een boormachine. Clicksystemen zijn leverbaar in combinatie met rolgordijnen: 20 mm plissé gordijnen, 25 mm dubbel plissé en 16 mm en 25 mm aluminium jaloezieën. Montage op glaslatten In de meeste gevallen is montage op de glaslatten of op het kozijn ook mogelijk. Er ontstaan alleen enkele schroefgaten in het aluminium of het kunststof.

Isolerende werking

Circa 30 procent van het warmteverlies in huis gaat via de ramen. Om optimaal te isoleren is het belangrijk dat de raambekleding het volledige raam bekleedt. Zelfs een kleine kier zorgt ervoor dat de isolatiewaarde aanmerkelijk daalt.
Jaloezieën zijn een mooi en functioneel als raamdecoratie, maar vanwege de kieren tussen de lamellen zijn ze nagenoeg ongeschikt als isolatie.

Isolatiewaarde met en zonder raambekleding

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Houten binnenluiken 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,17
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plisségordijn 0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,83

Energiebesparing

Het aanbrengen van goede raambekleding is een investering, maar zorgt tegelijkertijd voor een kostenbesparing. Sommige soorten raambekleding hebben een hogere isolerende werking. Door dit type raambekleding aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, bespaart u energie. Deze energiebesparing kan oplopen tot wel 270 kubieke meter gas, ofwel 210 euro per jaar in een vrijstaand huis (prijspeil 2019).
De exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: het soort raambekleding, het soort glas en het raamoppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.
Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, hoe meer warmte wordt behouden, en hoe hoger het comfort. Uw energierekening daarentegen gaat omlaag! Zie tabel.
Het loont dus de moeite om bij aanschaf van raambekleding te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed, in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.

UV-Straling

Wist u trouwens dat u met binnenzonwering niet alleen de warmte van de zon kunt tegenhouden, maar ook de ultraviolette (UV) straling? Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken. Binnenshuis zorgen deze stralen er voor dat uw meubels sneller uitdrogen en/ of verkleuren. Een goede zonwering biedt bescherming.

Materialen, Eigenschappen en Bediening

Standaard worden luxaflex uitgevoerd met ladderkoord. De gaatjes die in de lamellen zitten om de trekkoorden doorheen te laten lopen, zijn dan zichtbaar. Er zijn ook uitvoeringen waar de trekkoorden aan de buitenkant van de lamellen lopen, zodat er geen gaatjes in de lamellen zitten. De lamellen zijn van aluminium; de bovenbak en onderlat meestal van ijzer. Voor badkamers zijn speciale badkameruitvoeringen verkrijgbaar met een aluminium bovenbak.
Aluminium jaloezieën zijn eenvoudig te bedienen met een trekkoord en draaistang, ketting, elektrisch, handvat of knop. De bediening is, afhankelijk van het model naar keuze, zowel links, rechts of gedeeld geïntegreerd. Jaloezieën kunnen net als andere raamdecoraties en zonweringen uitstekend worden geautomatiseerd en geïntegreerd in een domoticasysteem. Laat u door een Vakspecialist adviseren.

Reinigen/Onderhoud

Aluminium jaloezieën zijn eenvoudig schoon te maken met een droge of vochtige doek.
Horizontale aluminium jaloezieën kunt u in gesloten stand eenvoudig afborstelen met een zachte borstel of een stofzuiger met opzetborstel op de laagste stand. Als de lamellen sterker vervuild zijn, kunt u deze het beste afnemen met een vochtige doek. Pas wel op voor de ladderkoorden of ladderbanden. Deze zijn kwetsbaar. Let erop dat de bovenbak aan de binnenzijde niet nat wordt!
U kunt er ook voor kiezen om uw jaloezieën grondig te laten reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf dat de beschikking heeft over ultrasone reinigingstechniek.

Kindveiligheid

Aan het gebruik van loshangende koorden, banden, kettingen en draden vormen een risico voor jonge kinderen. Fabrikanten zijn zich hiervan bewust en doen er alles aan om hun producten zo kindveilig mogelijk te produceren. Er zijn echter een paar dingen waar gebruikers van raambekleding/binnenzonwering op moeten letten.

1. Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van trekkoorden, banden en verbindingskoorden waarmee het
product bediend wordt. Ook kunnen ze koorden om hun keel wikkelen.

2. Houd, om wurging te voorkomen, de koorden buiten het bereik van jonge kinderen.

3. Verwijder bedden, wiegen en ander meubilair uit de buurt van de koorden van raambekleding.

4. Knoop de koorden niet aan elkaar. Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken of een lus vormen.

5. Installeer en gebruik de bijgeleverde onderdelen voor kindveiligheid overeenkomstig de installatie-
instructies om het risico op verstikking en verstrengeling te verkleinen.

Fabrikanten moeten altijd qua prestatie en veiligheid voldoen aan de minimale vereisten zoals voorgeschreven door de Europese norm EN 13120 (te vinden aan de binnenzijde van geplaatste zonneschermen).
Daarnaast ontwikkelen fabrikanten steeds nieuwe producten en opties om het risico op ongevallen te verkleinen.

Als gevolg van gewijzigde Europese wetgeving is de standaard bedieningslengte voor de meeste raambekledingen met koord- of kettingbediening teruggebracht tot maximaal 1 meter, om het risico op letsel bij jonge kinderen te beperken. Uiteraard kunt u in overleg met uw leverancier andere bedieningslengtes bestellen, zeker wanneer het ruimtes betreft waar geen kinderen komen of mogen komen. Denk hierbij b.v. aan kantoor- en fabrieksruimten.
Wilt u alle risico’s uitsluiten, laat u dan informeren over kindveilige systemen.
jaloezieën kunnen ook elektrisch bediend worden door middel van batterij, transformator, 12volt- of 230 volt-motoren. Het systeem is uit te breiden met afstandsbediening.
Voor ruimtes waar kinderen geen toegang hebben, zoals kantoor of fabriek leveren sommige fabrikanten producten met een standaard of aangepaste bediening.

Tips en aandachtspunten

Montage dicht tegen het raamoppervlak aan is af te raden i.v.m. overmatige warmteontwikkeling.
Hierdoor kan er bij dubbelglas thermische breuk ontstaan.
Voor meten en monteren is kennis en kunde vereist.

Uw Vakspecialist in de buurt

Bij uw plaatselijke vakspecialist kunt u inspiratie opdoen voor uw kamer en kennismaken met de producten en materialen die u mooi vindt. Een vakspecialist kan door zijn kennis en ervaring een passend advies voor uw specifieke woonsituatie geven.
Deze deskundige inventariseert uw wensen, beoordeelt de lichtinval, meet en adviseert, zodat alles perfect past in uw huis.
Laat de professionals doen waar zij goed in zijn!
Vul hieronder uw postcode in en vindt een vakspecialist bij u in de buurt.

  • Simpel te reinigen
  • Makkelijk te bedienen
  • Goede verstelbaarheid lichtinval
  • Meer dan 130 aantrekkelijke kleuren
  • Neemt zonnewarmte op (kleurafhankelijk)

Vind dit product in mijn buurt.

Zoek