Dubbel-Plissé

Dubbel-Plissé

Dubbel-plissés zijn ook bekend onder de volgende namen: Dupli, Duettte, Honingraat Plissés en nog vele andere namen.
Dubbel-plissés bieden een ideale combinatie van sfeer, zonwering, verduistering, isolatie, energiebesparing en geluidsabsorptie.

I

Functie

Een Dubbel-Plissé is instelbaar op elke hoogte.
Een goede Dubbel-Plissé beschermt niet alleen uzelf tegen schadelijke UV- en infraroodstraling, maar ook uw meubels en vloerbedekking.
Denk ook eens aan een verduisterend vouwgordijn voor de slaap- of kinderkamer. Overdag houdt het de zon tegen en biedt het privacy. ’s Avonds en ’s nachts wordt uw nachtrust niet verstoord door hinderlijk licht van buitenlampen.

Kleuren, dessins en stofsoorten

Dubbel-plissés zijn er in vele kleuren en met verschillende transparanties, van doorzichtige tot verduisterende stoffen. Ze zijn verkrijgbaar met een plooibreedte van 25 mm, 32 mm of 64 mm. Een plooibreedte van 25 mm geeft de dubbelplissé een meer verfijnde uitstraling; een bredere plooi creëert een stoer effect.

Waar toepasbaar

Maar weinig raamdecoraties zijn zo veelzijdig als dubbel-plissés. Vochtwerende materialen, een comfortabele bediening en speciale oplossingen voor ronde en grote ramen alsmede ramen met speciale vormen behoren tot de mogelijkheden.
• rechthoekige ramen
• dakramen (bijv. VELUX®, Roto®, Braas®)
• ramen met speciale vormen (driehoek, vijfhoek, cirkel, halve cirkel, kwadrant)
• als plafondsysteem in veranda's
• in vochtige ruimtes met gecoate stoffen
• in slaapkamers als dag- en nachtsystemen met twee verschillende stoffen
• ideaal voor kinderkamers: verspannen honingraatplissés voldoen aan de
eisen voor de veiligheid van kinderen volgens EN13120

Dakraamtoepassingen

U kunt plissés o.a. toepassen op dakramen van de merken Fakro, Durken, VELUX®, Roto®, Braas®) en op rechte kozijnen (90°).

Kunststof en aluminium kozijnen

Steeds meer woningen zijn voorzien van kunststof en aluminium kozijnen: gemakkelijk in onderhoud, duurzaam en warmte- en geluidsisolerend. Het plaatsen van jaloezieën op kunststof kozijnen vraagt om een goed passend product, dat eventueel zonder boren en schroeven gemonteerd kan worden.
Klemsysteem
Met behulp van klemsteunen kunnen bijna alle soorten jaloezieën eenvoudig, zonder te boren, op een kunststof kozijn gemonteerd worden. Gecombineerd met spandraden, hangt het product mooi strak langs het raam en wordt voorkomen dat de jaloezieën gaan klapperen. En goedkopere oplossing is het werken met magneten. Bijkomend voordeel is dat er dan geen in het zicht hangende spandraden nodig zijn.
Clicksysteem Zoekt u een product dat goed aansluit op een kunststof kozijn, gemakkelijk te monteren is en lang mee gaat? Dan is een clicksysteem een goede oplossing. Het frame wordt tussen de glaslatten geklemd zonder gebruik te maken van een boormachine. Clicksystemen zijn leverbaar in combinatie met rolgordijnen: 20 mm plissé gordijnen, 25 mm dubbel plissé en 16 mm en 25 mm aluminium jaloezieën.
Tapesysteem
Bij het tape systeem worden de zijgeleidingsprofielen op het glas of raam geplakt. Boren en schroeven is niet nodig; het gordijn sluit goed aan op het raam.

Montage op glaslatten In de meeste gevallen is montage op de glaslatten of op het kozijn eveneens mogelijk. Er ontstaan alleen enkele schroefgaten in het aluminium of het kunststof.
Voor meten en monteren van uw zonwering is kennis en kunde vereist. Laat u adviseren door een vakspecialist!

Isolerende werking

Wilt u uw huis goed isoleren, dan kunt u het beste enkel glas laten vervangen door dubbel- of HR glas. Maar als dat niet kan, kunt u met raambekleding ook aardig wat warmte in huis houden. Bij een raam zonder ventilatierooster kunnen eventueel zijgeleiders worden aangebracht. Zo blijft de (koude) luchtlaag tussen raam en raambekleding gescheiden van de warme lucht in de kamer en blijft het binnen behaaglijk. Een goede raambekleding houdt de warmte binnen. Hierdoor voelt het binnen behaaglijker aan. Ook houdt raambekleding de tocht enigszins tegen. Mogelijk kan de verwarming daardoor een graadje lager staan. Dat kan op jaarbasis tot zo'n 6 procent aan verwarmingskosten schelen. Ventilatieroosters: Ventileren is belangrijk, want noodzakelijk voor uw gezondheid. Experts raden aan de ventilatieroosters in de ramen zo veel mogelijk open te laten staan.

Isolatiewaarde met en zonder raambekleding

Type vensterglas Soort raambekleding U-waarde (hoe lager, hoe beter)
Enkel glas Geen 5,3
Standaard (rol)gordijn 3,2 - 3,4
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 2,1
Houten binnenluiken 2,1
Dubbelglas Geen 2,8
Standaard (rol)gordijn 2,44
Enkel plisségordijn 2,17
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 1,52
Dubbelglas HR Geen 2,0
Houten binnenluiken 1,4
Dubbelglas HR++ Geen 1,1
Standaard (rol)gordijn 1,04
Enkel plisségordijn 0,99
Dubbel plisségordijn met aluminium coating 0,83

Energiebesparing

Het aanbrengen van goede raambekleding is een investering, maar zorgt tegelijkertijd voor een kostenbesparing. Sommige soorten raambekleding hebben een hogere isolerende werking. Door dit type raambekleding aan te brengen en die ook te sluiten zodra het donker wordt, bespaart u energie. Deze energiebesparing kan oplopen tot wel 270 kubieke meter gas, ofwel 210 euro per jaar in een vrijstaand huis (prijspeil 2019).
De exacte besparing is afhankelijk van veel factoren: het soort raambekleding, het soort glas en het raamoppervlak, de kamertemperatuur, de verwarming en het sluiten van de raambekleding.
Hoe goed raambekleding isoleert, wordt gemeten met de zogeheten U-waarde: die geeft aan hoeveel warmte nog wordt doorgelaten (in W/m2.K). Hoe lager de U-waarde, hoe meer warmte wordt behouden, en hoe hoger het comfort. Uw energierekening daarentegen gaat omlaag! Zie tabel.
Het loont dus de moeite om bij aanschaf van raambekleding te letten op de isolerende werking. Met name dubbele plisségordijnen met een speciale warmtereflecterende aluminium coating isoleren goed, in een vergelijking van verschillende soorten raambekleding.

UV-Straling

Wist u dat binnenzonwering niet alleen de warmte van de zon blokkeert, maar ook de ultraviolette straling? Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn veroorzaakt de straling verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid en een grotere kans op huidkanker. Er zijn drie soorten UV-straling, waarvan UVA en UVB de meeste risico’s in zich dragen. Uw ramen houden UVB-stralen wel tegen, maar UVA-stralen niet; 50 procent van deze straling komt door het glas heen. Op kantoor, thuis, of in de auto wordt uw huid dus blootgesteld aan gezondheidsrisico’s. De straling zorgt er ook voor dat uw meubels sneller uitdrogen en/of verkleuren. Een goede zonwering biedt bescherming.

Materialen, Eigenschappen en Bediening

Het Plisségordijn is in drie verschillende modellen verkrijgbaar:
- Het standaard model waarbij alleen de onderkant verstelbaar is.
- Het vrijhangende model (oftewel Top Down Bottom Up) waarbij je de bovenkant ook kan laten zakken. Ideaal voor als je elke dag een ander design wil.
- Het dubbelmodel wordt ook wel het dag-
en nachtmodel genoemd. Je kan dan kiezen uit een transparante stof voor overdag en een verduisterende stof voor 's avonds. Ideaal voor als je overdag privacy wil maar toch naar buiten wil kijken.

Reinigen/onderhoud

In het reinigingsvoorschrift dat u bij het dubbel-plissé ontvangt, leest u hoe u uw gordijnen schoon en mooi houdt. Twijfelt u of uw plissé- of dubbel-plissé gewassen kan worden, neem dan geen risico en vraag advies aan een raamdecoratiespecialist.

Kindveiligheid

Loshangende koorden, banden, kettingen en draden vormen een risico voor jonge kinderen. Fabrikanten zijn zich hiervan bewust en doen er alles aan om hun producten zo kindveilig mogelijk te produceren. Er zijn echter een paar dingen waar gebruikers van rolgordijnen op moeten letten.
1. Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van trekkoorden, banden en verbindingskoorden waarmee het product bediend wordt. Ook kunnen ze koorden om hun keel wikkelen.
2. Houd, om wurging te voorkomen, de koorden buiten het bereik van jonge kinderen.
3. Verwijder bedden, wiegen en ander meubilair uit de buurt van de koorden van raambekleding.
4. Knoop de koorden niet aan elkaar. Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken of een lus vormen.
5. Installeer en gebruik de bijgeleverde onderdelen voor kindveiligheid overeenkomstig de installatie-instructies om het risico van verstikking en verstrengeling te verkleinen.

Fabrikanten moeten altijd qua prestatie en veiligheid voldoen aan de minimale vereisten zoals voorgeschreven door de Europese norm EN 13120 (te vinden aan de binnenzijde van geplaatste zonneschermen). Daarnaast ontwikkelen fabrikanten steeds nieuwe producten en opties om het risico op ongevallen te verkleinen.
Dubbel-plissés kunnen bijvoorbeeld elektrisch bediend worden door middel van batterij, transformator, 12volt- of 230 volt-motoren. Het systeem is uit te breiden met afstandsbediening. Hiermee vermindert u de risico’s voor kinderen aanzienlijk.
Als gevolg van gewijzigde Europese wetgeving is de standaard bedieningslengte voor de meeste raambekledingen met koord- of kettingbediening teruggebracht tot maximaal 1 meter, om het risico op letsel bij jonge kinderen te beperken. Wilt u alle risico’s uitsluiten, laat u dan informeren over het kindveilige Softraise systeem.
Uiteraard kunt u in overleg met uw leverancier andere bedieningslengtes bestellen, zeker wanneer het ruimtes betreft waar geen kinderen komen of mogen komen. Denk hierbij b.v. aan kantoor- en fabrieksruimten.

Tips en aandachtspunten

Montage dicht tegen het raamoppervlak aan is af te raden in verband met overmatige warmteontwikkeling. De temperatuur kan zo hoog oplopen dat er zelfs bij dubbelglas thermische en glasbreuk kan ontstaan.

Uw Vakspecialist in de buurt

Bij uw plaatselijke vakspecialist kunt u inspiratie opdoen voor uw kamer en kennismaken met de producten en materialen die u mooi vindt. Een vakspecialist kan door zijn kennis en ervaring een passend advies voor uw specifieke woonsituatie geven. Deze professional inventariseert uw wensen, beoordeelt de lichtinval, meet en adviseert, zodat alles perfect past in uw huis. Laat de vakmensen doen waar zij goed in zijn!
Vul hieronder uw postcode in en vindt een vakspecialist bij u in de buurt.

  • Geen koorden en gaatjes
  • Ideaal om je slaapkamer mee te verduisteren
  • Extra isolerende werking
  • in de holle ruimte kunnen vliegen en spinnetjes kruipen.

Vind dit product in mijn buurt.

Zoek